Det smarta stadsnätet!

Tillsammans gör vi Karlstad smartare!

TILLSAMMANS IN I FRAMTIDEN! Symbol för smart stadsnät och smart stad

1998 grävde vi ner den första fiberkabeln i Karlstad och sedan dess har vi både byggt regionens största och mest kundtäta fibernät samtidigt som vi samlat på oss mängder av erfarenheter och kunskap. Nu har vi tagit nästa steg in i framtiden. Hur kan vi hjälpa dig och din verksamhet att bli smartare?

Kontakt

Daniel Ideborg
Teknisk säljare IoT
054-540 22 71
daniel.ideborg@karlstad.se  

Henrik Holm
Affärsutvecklare
054-540 74 18
henrik.holm@karlstad.se

  • Tilsammans gör vi staden smartare!

    Badtemperatur, aktivitetsmätning och bevattning - det är några av de smarta projekt som har genomförts av IoT-gänget på Karlstads El- och stadsnät. Läs mer om projekten här!

    Badtemperatur badplatser

    Datum: 2020-05-01
    Projektbeskrivning

    Genom termometersensorer placerade i bojar och på bryggor mäts temperatur i vattnet på olika badplatser. Sensorerna samlar in data över aktuella badtemperatur som presenteras i mobilappen ”Mitt Karlstad” och på Karlstad.se där kommuninvånarna kan ta del av temp, vattenkvalitet och handikappanpassning.

    Sensorer: ElSys, 19 st, LoRa, NB IoT,
    System/Plattform:
    Thingsboard, LoRa via Netmore, NB IoT via Telia, KartVy
    Status:
    Drift
    Kund:
    TFF/Karlstad

    Bevattning offentlig utemiljö

    Datum: 2019-05-01
    Projektbeskrivning

    Sommaren i Sverige ser olika ut och planteringar kräver olika fuktighet beroende på växt, placering, jordart och miljö. Sensorernas uppgift är att via presentation i en mobilapp och på en webbsida visa fuktkurvor och med satta larmgränser underlätta för personal som utför bevattningen. Sensorerna mäter vattentryck på två olika nivåer för att bevattning ska vara mer exakt. Genom att veta hur fuktig jorden är slipper det bli onödiga transporter, uttorkning eller övervattningar.


    Sensorer: SenseFarm, 10 st, LoRa
    System/Plattform:
    Sensefarm webb, LoRa via Netmore
    Status:
    Drift
    Kund:
    TFF/Karlstad

     

    Vattennivåmätning bredvatten in- och utlopp

    Datum: 2021-04-01
    Projektbeskrivning
    Genom sensorer som mäter vattennivå utplacerade i vattnet på olika platser samlar verksamheten in data över aktuella vattennivå. Information presenteras i webbapplikation med larmgränser.


    Sensorer: Märke, 4 st, LoRa
    System/Plattform:
    Thingsboard, LoRa via Netmore
    Status:
    Drift
    Kund:
    TFF/Karlstad

     

    Aktivitetsmätning på vandringsleder

    Datum:2021-05-14

    Projektbeskrivning

    Genom sensorer placerade på utvalda ställen kan verksamheten samla in data över det antal personer som passerar en punkt på en vandringsled eller en plats i naturen. Detta ger även information om när i tid detta sker. Informationen kan sedan presenteras på olika sätt, exempelvis till ett verksamhetssystem, på en webbsida eller i en mobilapp där egna verksamheten, koncernen eller kommuninvånarna kan ta del av informationen.


    Sensorer:
    System/Plattform:
    märke, LoRa via Netmore
    Status:
    POC

     

    Nivåmätning hundlatriner

    Datum:2019-06-01
    Projektbeskrivning

    Karlstad vill tömma hundlatriner på ett smartare och effektivare sätt och därmed undvika tömning av tomma behållare och nedskräpning pga överfulla behållare. Hundlatriner utrustade med sensorer som berättar när och var det är dags att tömma.

    Sensorer: Bintel, 25 st
    System/Plattform:
    Bintel, LoRa via Netmore
    Status:
    POC
    Kund:
    TFF/Offentlig utemiljö

     

     

    Kylkedja, rätt temperatur under lagring och transport

    Datum:2021-05-17
    Projektbeskrivning

    För att säkra den frysta och kylda matens kvalitet i distributionen från producenter och leverantörer till restaurang eller butik har branschen låtit utarbeta riktlinjer för hantering, lagring och transport av fryst och kyld mat. Genom att placera en sensor som mäter och loggar temperatur kan man utföra egenkontroll och presentera resultatet i ett verksamhetssystem, på en webbsida eller i en mobilapp.
    Ett bra sätt att öka kvalitet och matsäkerhet, minskat svinn, obruten frys- och kylkedja samt öka kunskap om den mat man serverar.


    Sensorer: Laird
    System/Plattform:
    Thingsboard, LoRa via Netmore,
    Status:
    POC
    Kund:
    Barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstad

     

    Vägtemperatur kopplat till vägunderhåll

    Datum:2020
    Projektbeskrivning

    Vägsensorer kan samla in data som mäter väglag, vägtemperaturen och vädret i största allmänhet. Utan den här typen av sensorer skulle det vara näst intill omöjligt för en väghållare att utföra sitt arbete. Vägsensorer är som känselspröt som samlar in data och som sedan tolkas och blir till en åtgärd: salta eller inte? Ploga eller ej?
    Med sensorer kan väghållarna göra en kvalificerad bedömning istället för att tvingas göra körningar på klockan

    Sensorer:
    System/Plattform:
    Thingsboard, LoRa via Netmore,
    Status:
    Drift
    Kund:
    TFF, Arvika

     

    Bevattning och fukthalt på golfgreener

    Datum: 2021-07-01
    Projektbeskrivning
    Genom sensorer placerade på golfbanan, i detta fall vid greener, samlar vi in data som visar fukthalt i jorden, samkör info med väderdata för att ta fram behovet av bevattning på önskade platser.
    Sensorer: SenseCap, 5 st, LoRa
    System/Plattform:
    Thingsboard, LoRa via Netmore
    Status:
    Drift
    Kund:
    TFF/Karlstad

  • Vad är IoT?

    IoT är en förkortning av ”Internet of things”, översatt ”sakernas internet” på svenska. Namnet är ett samlingsbegrepp på tekniska prylar, verktyg, hjälpmedel och sensorer som går att ansluta till internet. När man pratar om IoT är det inte främst datorer och mobiltelefoner man menar, utan snarare sådant som man annars inte ser som en uppkopplad pryl. Det kan röra sig om allt från gatubelysning till livbojar och soptunnor.

  • Vad menas med LoRa?

    LoRa är namnet på den trådlösa teknik som gör det möjligt att koppla upp en massa prylar i samhället. LoRa står för ”Long Range” eftersom den trådlösa tekniken når ut över väldigt stora områden, ett fåtal antenner räcker för att täcka en hel kommun. Vi har redan byggt upp ett LoRa-nätverk i Karlstad och kommer att fortsätta att bygga ut det ytterligare. Det fina med LoRa-tekniken är att oavsett vad du vill ansluta kan vi se till så att det fungerar!

  • Smarta sensorer

    I grund och botten är det smarta sensorer som gör att vi kan koppla upp i princip vad som helst. Det finns en mängd olika sensorer med olika funktioner, men alla har de en sak gemensamt: sensorerna skickar väldigt enkel information. Detta medför att informationen kan levereras trådlöst över långa avstånd och att sensorerna får en väldigt lång batteritid. Om man annars brukar prata om bredband är det här alltså raka motsatsen!

    Oavsett om ni vill mäta temperatur, förbättra syrenivån i konferensrummen, få bättre koll på era obemannade lokaler eller vill minska onödig rondering så kan vi hjälpa er. Eftersom det är fantasin som sätter gränserna är i princip allt möjligt! Hör av dig till oss så hjälper vi er vidare.

  • I stadsnätets trygga händer

    Vårt LoRa-nätverk är självklart anslutet till stadsnätet. Det innebär en hög driftsäkerhet och kunnig och Karlstadsbaserad personal. Tillsammans kan vi göra Karlstad till en mer attraktiv och digitaliserad kommun.

  • Varför måste allt kopplas upp?

    Du måste inte koppla upp någonting, men det kan förenkla vardagen avsevärt! Hur vore det om du kunde se i din telefon hur varmt det är i vattnet på den badplats du tänkte besöka? Eller om soptunnan själv sa till när den började bli full så att den varken tömdes för sent eller för sällan? Allt det här är möjligt och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Vad vill du koppla upp?

  • Tidigare projekt: Hundlatriner

    Vi har försett ett antal hundlatriner i Karlstad med sensorer för nivåmätning. Detta för att minska ronderingen för personalen som tömmer och servar behållarna.

  • Tidigare projekt: Badsensorer

    Med start sommaren 2020 kan invånare och besökare i Karlstad se aktuell badtemperatur på kommunens olika badplatser i appen Mitt Karlstad.