Det smarta stadsnätet!

Tillsammans gör vi Karlstad smartare!

TILLSAMMANS IN I FRAMTIDEN! Symbol för smart stadsnät och smart stad

1998 grävde vi ner den första fiberkabeln i Karlstad och sedan dess har vi både byggt regionens största och mest kundtäta fibernät samtidigt som vi samlat på oss mängder av erfarenheter och kunskap. Nu har vi tagit nästa steg in i framtiden. Hur kan vi hjälpa dig och din verksamhet att bli smartare?

Kontakt

Adamma Sallah
Projektledare IoT
054-540 74 02
adamma.sallah@karlstad.se

Henrik Holm
Affärsutvecklare
054-540 74 18
henrik.holm@karlstad.se

 • Vad är IoT?

  IoT är en förkortning av ”Internet of things”, översatt ”sakernas internet” på svenska. Namnet är ett samlingsbegrepp på tekniska prylar, verktyg, hjälpmedel och sensorer som går att ansluta till internet. När man pratar om IoT är det inte främst datorer och mobiltelefoner man menar, utan snarare sådant som man annars inte ser som en uppkopplad pryl. Det kan röra sig om allt från gatubelysning till livbojar och soptunnor.

 • Vad menas med LoRa?

  LoRa är namnet på den trådlösa teknik som gör det möjligt att koppla upp en massa prylar i samhället. LoRa står för ”Long Range” eftersom den trådlösa tekniken når ut över väldigt stora områden, ett fåtal antenner räcker för att täcka en hel kommun. Vi har redan byggt upp ett LoRa-nätverk i Karlstad och kommer att fortsätta att bygga ut det ytterligare. Det fina med LoRa-tekniken är att oavsett vad du vill ansluta kan vi se till så att det fungerar!

 • Smarta sensorer

  I grund och botten är det smarta sensorer som gör att vi kan koppla upp i princip vad som helst. Det finns en mängd olika sensorer med olika funktioner, men alla har de en sak gemensamt: sensorerna skickar väldigt enkel information. Detta medför att informationen kan levereras trådlöst över långa avstånd och att sensorerna får en väldigt lång batteritid. Om man annars brukar prata om bredband är det här alltså raka motsatsen!

  Oavsett om ni vill mäta temperatur, förbättra syrenivån i konferensrummen, få bättre koll på era obemannade lokaler eller vill minska onödig rondering så kan vi hjälpa er. Eftersom det är fantasin som sätter gränserna är i princip allt möjligt! Hör av dig till oss så hjälper vi er vidare.

 • I stadsnätets trygga händer

  Vårt LoRa-nätverk är självklart anslutet till stadsnätet. Det innebär en hög driftsäkerhet och kunnig och Karlstadsbaserad personal. Tillsammans kan vi göra Karlstad till en mer attraktiv och digitaliserad kommun.

 • Varför måste allt kopplas upp?

  Du måste inte koppla upp någonting, men det kan förenkla vardagen avsevärt! Hur vore det om du kunde se i din telefon hur varmt det är i vattnet på den badplats du tänkte besöka? Eller om soptunnan själv sa till när den började bli full så att den varken tömdes för sent eller för sällan? Allt det här är möjligt och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Vad vill du koppla upp?

 • Tidigare projekt: Hundlatriner

  Vi har försett ett antal hundlatriner i Karlstad med sensorer för nivåmätning. Detta för att minska ronderingen för personalen som tömmer och servar behållarna.

 • Tidigare projekt: Badsensorer

  Med start sommaren 2020 kan invånare och besökare i Karlstad se aktuell badtemperatur på kommunens olika badplatser i appen Mitt Karlstad.