Fiber till Byn

Fiber till byn är till för dig som bor utanför tätorten och vill ha en fiberanslutning. I Karlstad är det Karlstads kommun som står bakom Fiber till byn tillsammans med oss på Karlstads El- och Stadsnät. Vi kan hjälpa dig och dina grannar att starta ett projekt för att tillsammans se till att ditt område blir fiberanslutet. Du som tillhör en annan kommun kan också ta del av den här informationen, du ska sen ta kontakt med din kommun om du vill veta mer om hur det funkar hos just er.

Fiber gör landsbygden ännu mer attraktiv och levande, den ger tillgång till snabba och säkra bredbandstjänster som gör att man kan arbeta och bo på lika villkor som i städerna. För att en anslutning i ditt område ska bli möjlig behöver ni bilda byalag eller föreningar, då startas processen och ni kan ansöka om bidrag.

Vägen till Fiber

I menyn till vänster kan hittar du mer information om vad en fiberförening är, varför de behövs och hur processen för området och föreningen kan se ut.

Karlstads kommun och Fiber till byn

För Karlstads kommun är det viktigt att landsbygden och de mindre orterna får samma tillgänglighet som storstäderna. Därför startades projektet Fiber till byn där kommunen tillsammans med Karlstads El-och Stadsnät erbjuder hjälp och resurser för dig i Karlstad som vill vara med och bygga ett fibernät utanför tätorten.

Vi på Karlstads El- och Stadsnät hjälper dig som bor i Karlstads kommun med informationsträffar på ditt område, hur man bildar en förening och kontakten med till exempel länsstyrelsen, vi finns till för stöd och vägledning under hela processen. Vill du veta mer kan du kontakta oss.

Vad kostar det?

Priset för en anslutning varierar och räknas oftast fram för varje område. Att ansluta sig till fibernätet kostar vanligtvis mellan 15 000 och 30 000 kronor. Priset beror bland annat på hur många medlemmar som väljer att ansluta sig, avståndet mellan fastigheter, omgivningen och markunderlaget.

För dig i andra kommuner

Fiber till byn fungerar på olika sätt i varje kommun. Ta kontakt med din kommun om du vill veta mer om hur det funkar hos just er.

Arvika kommun
www.arvika.se
Eda kommun
www.eda.se
Filipstads kommun
www.filipstad.se
Forshaga kommun
www.forshaga.se/
www.forshagafibernat.se
Grums kommun
http://www.grums.se
Hammarö kommun
www.hammaro.se
www.hammarostadsnat.se
Hagfors kommun
www.hagfors.se
Hagfors kommuns planerade fibernätsutbyggnad
Kils kommun
www.kil.se/fiber
Kristinehamns kommun
www.kristinehamn.se
Munkfors kommun
www.munkfors.se
Sunne kommun
www.sunne.se/bredband
Storfors kommun
www.storfors.se
Säffle kommun
www.saffle.se
www.sakom.se
Torsby kommun
www.torsby.se/bredband
Årjäng kommun
arjang.se/fiber