Säkerhetstips

För att du ska kunna surfa så säkert som möjligt är det viktigt att tänka på en del saker. Här har vi samlat några tips på hur du kan ansluta dig på ett tryggare sätt.

När du ansluter dig till ett nätverk är det möjligt för dig att ta del av information som finns på andra datorer i nätverket. På samma sätt är det möjligt för andra att ta del av information som finns på din dator. För att förhindra att obehöriga ansluter till din dator utifrån är det viktigt med hög säkerhet.

Användarnamn och lösenord

Förvara alltid användarnamn och lösenord på en säker plats där endast du kan komma åt dem. Lämna aldrig ut dem till någon. Lägg lite extra tid på att komma på ett klurigt lösenord så inte andra kan gissa sig fram till det.

Tycker du att det är svårt att komma på ett tillräckligt svårt lösenord kan du klicka här så får du hjälp med detta.

Oskyddade trådlösa nätverk

Om du använder trådlösa nätverk hemma eller på jobbet ska du se till att de är lösenordsskyddade och krypterade. Annars kan vem som helst surfa in på ditt nätverk.

Delade mappar och kataloger

Dela inte ut mappar och kataloger om du inte är helt säker på hur det fungerar. I värsta fall kan du ge helt främmande människor tillgång till dina filer.

Stäng av datorn

När din dator är avstängd är det omöjligt att ansluta till den. Stänger du av datorn när du inte ska använda den förhindrar du därmed att obehöriga tar sig in i ditt system.

Brandvägg för ökad säkerhet

Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, vilket fungerar som ett filter som stoppar obehörig trafik till din dator. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga får tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk. Vi rekommenderar därför alla som har en fast anslutning till ett nätverk att ha någon form av brandvägg.

Virus

Virus och trojaner är en annan typ av säkerhetsproblem, eftersom de smugglas in i din dator med vanliga filer via mejl, ett besök på en webbsida eller via dokument av olika slag. Använder du Windows som operativsystem är det viktigt att du har ett virusskydd installerat och att du uppdaterar det ofta. Till Mac OS X påstås det inte finnas några virus, även om det råder delade meningar om detta.

Spam

Spam, även känt som skräppost, är ett växande problem på Internet. Spammejl är ett av de vanligaste sätten att sprida virus på. Ett mejlprogram med inbyggt spamfilter är nästintill en nödvändighet idag. En god regel för att skydda datorn är att inte svara på spammejl, klicka på länkar eller ladda ner filer och annat som ofta följer med. Bäst är att radera spammejlet direkt. 

Phishing

Mejl som skickas ut och ber dig gå till en till synes känd webbsida och fylla i eller uppdatera din information kallas phishing. När du gör det stjäls dina uppgifter, exempelvis kontokort, lösenord, med mera. Flera försök med pishing har upptäckts med fejkade webbsidor för banker, näthandelsföretag, och så vidare. 

Du är inte anonym

Tänk på att du inte är anonym på Internet. Allting du gör registreras i olika loggfiler. På vissa webbsidor sparas dessutom allt du gör och laddar upp, exempelvis bilder, oavsett om du sedan tar bort din profil och raderar innehållet. Facebook är en sådan sida, bland annat.