Internet

Här kan du läsa om de vanligaste sätten att koppla in ditt Internet beroende på dina behov och hur din anslutning ser ut.

Villa eller lägenhet med mediabox

Alla villor och många lägenheter som är anslutna till stadsnätet har en mediabox, som tar emot signalen för Internet, TV och telefoni. Tänk på att varje port i mediaboxen är avsedd för en viss tjänst, var därför noggrann med att koppla rätt så att din anslutning kommer igång som den ska. Läs mer här.

Lägenhet utan mediabox

Ibland händer det att lägeneheter saknar mediabox. Däremot har alla lägenheter som är anslutna till stadsnätet ett bredbandsuttag där du kan koppla in din dator direkt, eller där du kan koppla in en router för att sedan surfa trådlöst eller med nätverkskabel från den. 

Router

En router ger dig möjligheten till fler uttag för Internet, både med kabel och trådlöst. Såhär kopplar du din router:

  • Anslut routern till bredbandsuttaget i väggen. Har du en mediabox kopplar du routern till den. Detta gäller både för trådlös och icke trådlös router.
  • När detta är gjort kan du koppla flera datorer till routern, antingen via nätverkskablar eller trådlöst.
  • Vill du ansluta trådlöst till din router krävs det att din dator har ett så kallat trådlöst nätverkskort. Din närmsta elektronikhandlare kan hjälpa dig med detta om du är osäker.

Router finns att köpa i de flesta elektronikaffärer.

Vill du göra din anslutning säkrare? Klicka här.