Landsbygd

Bor du på landsbygden och vill ansluta dig till stadsnätet? Såhär fungerar det!

I filmklippet visar vi hur det går till när vi bygger ut stadsnätet på landsbygden. För att visa i fullskärm kan du klicka på Youtubesymbolen nere till höger i filmen, eller på filmens rubrik, så kommer du till Youtube. Där kan du också välja att slå av eller på undertexter.

Vad gäller i mitt område?

På vår anslutawebb kan du läsa mer om hur förutsättningarna ser ut där du bor, samt lägga en beställning.

Fler utmaningar på landsbygden

Karlstads kommun är en relativt stor kommun till ytan, vilket innebär långa avstånd mellan orter och områden. När vi bygger stadsnätet har vi därför fått börjat i centrala Karlstad och arbetat oss utåt – med siktet inställt på var intresset har varit som störst.

Eftersom det är så pass långa sträckor finns det en del utmaningar på vägen, vilket ibland gör att arbetet tar lång tid. Vi behöver få godkänt av alla markägare som vi passerar längs sträckan, ibland behöver vi söka tillstånd hos Trafikverket, Naturvårdsverket med flera och vissa gånger kan det helt enkelt vara så att en fridlyst blomma behöver fredas. På grund av sådana här saker kan det ibland vara svårt att lämna ut en tydlig tidsplan.

Ekonomin påverkar anslutningstakten

De långa grävsträckorna tar inte bara lång tid att gräva, de är oftast relativt kostsamma också. Var vi bygger styrs därför främst av två saker; dels vilka adresser vi kan få bidrag för att ansluta, men framförallt var vi fått in tillräckligt med beställningar.
Vill du läsa mer om vilka bidrag vi beviljats de senaste åren kan du klicka nedan.

Stödområden Länsstyrelsen Värmland

Stamsträckor ERUF