Fiber eller 4G/5G?

Vi får ibland frågan om fiber kontra trådlöst, det vill säga 3G, 4G eller 5G. Här redogör vi för skillnaderna och skickar med några saker att tänka på!

Först och främst: vi ser den befintliga trådlösa tekniken (3G/4G) som ett jättebra komplement, snarare än en konkurrent, till den trådbundna fiberanslutningen. Trådlöst är fantastiskt bra när man rör på sig och använder sina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern. Hemma eller på jobbet, där man ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det ingen utmanare till fiber. Utöver den dagliga konsumtionen där man inte accepterar att tv-bilden hackar eller att surfmängden tar slut, öppnar fibern – och framförallt det kommunala stadsnätet – dörren till de välfärdstjänster som testas och utvecklas i detta nu. Tjänster inom allt från distanssjukvård till äldreomsorg är på väg in i våra hem med full kraft, och de kräver en anslutning som går att lita på. En liten parentes är även att de mobilmaster som sänder ut 3G och 4G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns.

5G då? Tekniken kommer absolut att erbjuda bättre kapacitet än sin föregångare, men fokus ligger inte på hushållen. 5G utvecklas främst för framtida samhällstjänster, så som att kunna styra smarta bilar och övervaka elnätet. Fredrik Tufvesson, 5G-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, fick frågan om man bör invänta 5G i stället för fiber, och svarade: ”Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer – för överskådlig framtid – att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5G.” Han sa även följande om 5G-tekniken: ”Tanken är att det ska kunna användas för att styra fabriker och fordonstrafik.” Citaten är hämtade ur Ny Tekniks reportage om ämnet från april 2016. Läs hela texten genom att klicka här

Vill du veta mer om framtidens uppkopplade samhälle? Vi kommer gärna ut till dig och dina grannar, kollegor eller partners och berättar!