2020-04-24

5 tips till hemmajobbare!

Jobbar du hemifrån? Har du också svårt att hitta balans mellan arbetstid och ledig tid? Känner du att det är svårt att få till en god arbetsmiljö hemma? Lugn - vi hjälper dig! Här har vi samlat tips till dig som kommer att förenkla din arbetssituation.

Kvinna jobbar vid dator i hemmamiljö

1. Hur får jag till min arbetsplats hemma?

Många av oss har under ganska kort tid fått ställa om till hemarbete, så det kanske inte har funnits så mycket tid till att fundera över arbetsmiljön hemma. För att slippa onda ryggar och nackspärr så försök att använd en så ergonomisk stol som möjligt. Kanske kan du låna hem din kontorsstol? Om inte så kan du använda en kudde som svankstöd.

Tips! Om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord kan du använda en strykbräda. Då kan du variera arbetshöjden och vila din rygg! 

2. Se till att ha rätt arbetsverktyg hemma!

Om du ska kunna utföra samma arbete hemma som du annars gör på kontoret, behöver du ha rätt verktyg för jobbet. Är du van att arbeta med två skärmar, mousetracker och en snabb uppkoppling bör du även ha det nu. Prata med din arbetsgivare och fråga om du kan låna hem dina verktyg. 

Tips! Nu när ni är många som både ska arbeta och plugga hemifrån kan det vara en god idé att se över din internettjänst. Kanske behöver den uppgraderas när hela familjen är uppkopplad samtidigt? Kika in här för att ta del av vårt breda tjänsteutbud. 

3. Hur skapar jag struktur i arbetsdagen hemma?

För att få en bra balans och struktur i din arbetsdag ska du försöka att efterlikna de rutiner som du har på kontoret även hemma. Ta förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagsfika vid samma tider som du hade gjort om du arbetade på kontoret, på så sätt får du flyt i din arbetsdag. Tänk på att gå ifrån skärmen när du tar din fika, passa på att sträcka på benen och kanske ta en kort promenad i området. 

Att göra-lista

När man arbetar ensam kan man i slutet av arbetsdagen bli förvirrad över vad man faktiskt åstadkommit under dagen. En lista med arbetsuppgifter skapar både struktur och är tillfredsställande att bocka av. När arbetsdagen börjar lida mot sitt slut kan du då enkelt se hur flitig du har varit. 

Tips! När du har tröttnat på att promenera och istället blir sällskapssjuk så kan du ta en virtuell fika. Ring en kollega via videosamtal och ta en kopp över Teams! 

4. Hur undviker man att "ta hem jobbet" när man jobbar hemma?

Att inte ta hem jobbet när man faktiskt är hemma och jobbar är klurigt. Men här gäller det att så långt det går låtsas att du är på kontor när du jobbar. Om du inte har ett arbetsrum hemma kan du provisoriskt ordna en arbetsplats, sätt dig vid köksbordet eller ställ fram ett bord som kan agera arbetsplats.

När du är klar med din arbetsdag se till att packa undan dina arbetsverktyg. Stäng av och packa ner datorn så att det blir tydligt för dig själv att du har "gått för dagen". Det här är extra viktigt om du inte har ett arbetsrum som du kan stänga dörren till.

Tips! Om det ändå är svårt att låtsas kan du ta det ett steg längre och "gå till jobbet". Ta ett varv runt huset eller kvarteret när du är redo att starta din arbetsdag, när du går igenom dörren är du på kontoret och arbetsdagen kan börja. Gör om samma procedur när du är klar för dagen. 

5. SKÖNA KLÄDER MEn SKIPPA PYJAMAS

Klart man ska passa på att använda sköna kläder när man arbetar hemma! Men för att inte sända fel signaler till dig själv kan det vara en god idé att inte ha pyjamas eller de allra skönaste mjukiskläderna. Klär du dig propert men skönt kommer du ha lättare att hitta din arbetsmotivation.