2013-05-17

Karlstads Stadsnät firar 10 år

Idag 17 maj är det tio år sedan Karlstads Stadsnät invigdes och började leverera ett öppet nät till karlstadsborna. Karlstads Stadsnät invigdes vid ett evenemang på Plaza Hotell den 17 maj 2003. Idag, tio år senare, har runt 8000 hushåll i Karlstad fiber från Karlstads Stadsnät.

Karlstads Stadsnät började 2003 med ett fåtal anslutningar och en lokal tjänsteleverantör. De levererade fiber enbart till centrala Karlstad och den snabbaste internettjänsten var på 10 Mbit/sek. Idag har stora delar av Karlstads kommun tillgång till fiber från Karlstads Stadsnät, som finns i hela tätorten och bygger ut för fullt i ytterområden och landsbygd.

Det finns nu ett 20-tal olika leverantörer, små och stora som levererar över 100 tjänster. Nätet är idag förberett för att kunna erbjuda 1Gbit/sek.

Framgångsrikt Stadsnät

Karlstads Stadsnät har sen starten 2003 fått lokala och nationella utmärkelser för sin marknadsföring och har lyfts fram som exempel på ett framgångsrikt stadsnät i internationella sammanhang.

2007 slog Karlstads Stadsnät världsrekord med världens snabbaste anslutning på 40 Gbit/sek till ett privathem. Ungefär var fjärde villa i Karlstads kommun är idag ansluten till Karlstads Stadsnät.

"Det har varit en spännande resa och mycket har hänt sen starten. De tjänster som kommunen och samhället erbjuder oss blir mer och mer beroende av en bra bredbandsuppkoppling, det kan vara tjänster så som vård, utbildning, äldreomsorg och energianvändning", säger Hafsteinn Jonsson Stadsnätschef.
"Men framtiden känns ännu mer spännande då vi bara har påbörjat utvecklingen det som är möjligt med hjälp av fiber", fortsätter Hafsteinn.

Karlstads Stadsnät drivs av Karlstads Elnät. Ett helägt kommunalt bolag med två verksamhetsområden, elnät och stadsnät.