Hastighetsskola

Här hittar du några av de vanligaste orsakerna till att hastigheten på ditt internet påverkas och vad du kan göra för att förbättra upplevelsen.

WiFi-symbol

Router

Har du WiFi? En trådlös internetanslutning (WiFi) är smidig, men den kan göra din upplevelse långsammare jämfört med om du kopplar in dig på routern med sladd. Ett tips är att ansluta den dator eller enhet som du vill ha snabbast möjliga hastighet till, med sladd. Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att du alltid surfar via en router.

Hur gammal är din router? En router håller inte i all evighet, kanske behöver du skaffa en ny? Ett bra test (ej permanent lösning p.g.a. säkerhetsskäl) brukar vara att koppla in datorn direkt i mediaboxen, förbi routern. Får du önskad hastighet då kan du vara säker på att routern inte funkar som den ska.

Hur är din router placerad? Placeringen kan påverka signalen som i sin tur påverkar hastigheten när du surfar trådlöst. Ha inte din router bakom kraftiga väggar.

dator-symbolDator

Börjar din dator bli gammal? Här gäller samma som med routern; ju äldre enhet du surfar på desto större är sannolikheten att den bidrar till en långsammare upplevelse. Samma gäller för smartphone och läsplatta. Nyare enheter kan alltså ge en snabbare upplevelse.

Har du koll på ditt operativsystem, din webbläsare och dina program? Det är bra om du har de senaste versionerna av din mjukvara, då äldre versioner har en förmåga att sakta ner farten. De flesta datorer meddelar dig när det är dags för nya uppdateringar. 

Hur uppdaterad är din dators hårdvara? Nyare hårdvara klarar ofta högre hastigheter. Det gäller särskilt nätverkskort och funktioner kopplade till att surfa trådlöst (WiFi). Rådgör med en elektronikhandlare.

ladda ner-symbolHastighet på din tjänst

Vad har du beställt för hastighet? Är ni många i hushållet eller arbetsplatsen som använder många enheter samtidigt belastas bredbandet extra mycket. Kanske behöver ni uppgradera er internettjänst? Tack vare korta bindningstider är det enkelt för dig att prova dig fram för att se vad som passar bäst för just dig. Via Tjänstekollen kan du snabbt och enkelt testa vilken hastighet som passar just ditt hushåll - prova redan nu och få svar direkt!

Testa!

Ibland får man prova sig fram. Du kan till exempel jämföra en dator med en annan, en webbläsare med en annan, placera routern på olika platser och så vidare. Om du mäter bredbandshastigheten kan det vara en fördel att andra program på den aktuella datorn eller enheten är avstängda.

Har du provat alla tips och fortfarande tycker att det laggar och går trögt råder vi dig att ta kontakt med din tjänsteleverantör.