Anslutning flerbostadshus

 • Vad kostar det att ansluta till stadsnätet?

  Priset baseras på verklig kostnad och offereras inför varje anslutning. Vill du få en offert kan du maila oss på kundservice.stadsnat@karlstad.se eller ringa oss på 054-540 74 00.

 • Vad ingår i anslutningsavgiften?

  I anslutningsavgiften ingår en överlämningspunkt till stadsnätet. Fiber till varje lägenhet eller en anslutning till ett fastighetsnät ingår beroende på vad som är beställt (påverkar anslutningsavgiften).

 • Tillkommer det någon månadskostnad?

  Utöver avgiften som betalas till leverantörer för beställda tjänster tar vi ut en näthyra på 380 kr/mån exklusive moms. Denna avgift gäller för hela fastigheten och sköts av fastighetsägaren. Avgiften tas ut för att kunna driva nätet på bästa sätt.

 • Var placeras överlämningspunkten i ett flerbostadshus?

  Överlämningspunkten bestäms i samråd med fastighetsägaren. Överlämningspunkten avser den punkten där Karlstads El- och Stadsnäts fibernät slutar och fastighetsnätet börjar. Fastighetsägaren ombesörjer att det finns ström till aktiv utrustning vid överlämningspunkten.

 • Vem äger anslutningen?

  Karlstads El- och Stadsnät äger anslutningen fram till överlämningspunkten och fastighetsägaren äger fastighetsnätet. Vi förbehåller oss dock rätten att styra och övervaka all aktiv utrustning som ansluts till stadsnätet. Detta är en förutsättning för att stadsnätet ska fungera korrekt.

 • Tillhandahåller ni kanalisation för fiberkabel?

  Ja, vi på Karlstads El- och Stadsnät tillhandahåller kanalisation på tomtmark om det inte finns befintlig som kan användas.

 • Kan man använda den befintliga kanalisationen i fastigheten?

  Ja, om det finns plats att installera det nya nätet i den befintliga kanalisationen.

 • Vem bygger fastighetsnätet?

  Fastighetsägaren äger och bygger fastighetsnätet inom fastigheten.Vi kan hjälpa dig med kontaktuppgifter till fastighetsnätsbyggare. Vi hjälper dig även med val av fastighetsnät – kopparnät eller fibernät.

 • Vad gör jag om jag endast har ett bredbandsuttag i min lägenhet men vill ha Internet, TV och telefoni?

  Har du endast ett bredbandsuttag och vill ha Internet, TV och telefoni kan du skaffa en mediabox. Då kan du lättare ansluta dina tjänster och få bästa kvalitet, kontakta oss på kundservice.stadsnat@karlstad.se eller på 054-740 74 00 så hjälper vi dig. Vill du ha hjälp med att bygga ett fastighetsnät hittar du kontaktuppgifter till lämpliga installatörer här.

 • Vad finns det för TV-lösning?

  Via stadsnätet kan de boende både få tillgång till traditionell kabel-TV och IP-TV.  Detta offereras av leverantörerna. Vi på Karlstads El- och Stadsnät ställer gärna upp och svarar på frågor om tekniklösningar och möjligheter med de olika TV-alternativen.