Bra att veta om din nya mätare

Grattis till din nya mätare! Vi hoppas att du nu är nöjd med installationen och nyfiken på att ta del av möjligheterna som kommer med den nya mätaren. Nedan har vi samlat ihop lite information som kan vara bra att veta när du vill komma igång.

Vad är det som är så smart med min nya mätare? 

Din nya mätare har flera smarta funktioner som du som kund kan ha nytta av. Bland annat ger den dig möjlighet att följa effekten av din elanvändning i realtid, vilket innebär att du får bättre koll på din förbrukning (mer om detta nedan).

Om du producerar egen el – till exempel om du har solpaneler på huset – är den nya mätaren även förberedd för att mäta den el som du vill sälja vidare.

Dessutom är den nya mätare även utrustad för att ge dig snabbare service vid avbrott då den gör det möjligt för oss att se exakt var avbrottet har skett.

Hur kan jag som kund nyttja min nya mätare?

Den kanske absolut mest användbara funktionen för dig som kund är den nya mätarens så kallade HAN-port (ett uttag som sitter på din mätare). HAN står för "Home Area Network" och innebär på svenska en typ av datanätverk som underlättar kommunikation mellan olika enheter i ditt hem. 

Men vad kan jag då använda HAN-porten till som är så smart?

Vill du få full koll på din elförbrukning? Jo, då är HAN-porten grejen! HAN-porten ger dig möjlighet att ansluta en tredjepartslösning (finns idag många olika leverantörer att välja på, och ännu fler är på väg) till din elmätare. Med tredjepartslösningen som du enkelt installerar genom att ansluta den till HAN-uttaget (RJ12) på elmätaren, får du möjlighet att i realtid se din elförbrukning. Tack vare att du får en helhetskoll på din förbrukning ges du också möjlighet att styra din förbrukning och kan välja att använda elapparater de tider på dygnet som du ser är billigast.  

Observera att det inte är Karlstads El- och Stadsnät som levererar tredjepartslösningarna utan du får själv välja och beställa från den leverantör som du tycker passar dig bäst. 

Om du är intresserad av att använda HAN-porten ska du kontakta oss på Karlstads El- och Stadsnät på telefonnummer 054 540 74 00 eller via mejl till kundservice.elnat@karlstad.se så hjälper vi dig att aktivera den. 

Jag vet redan allt det ni skriver ovan, men vill ha mer detaljerad information?

Vad kul att du redan har koll på det mesta gällande mätarens teknik. Om du vill grotta ner dig lite extra i de funktioner som mätaren har är du varmt välkommen att ta del av manualerna nedan. 

Lämna gärna din åsikt om bytet!

Som en del i vårt förbättringsarbete vill vi nu gärna höra hur du upplevde arbetet genom att fylla i en enkät. Enkäten tar cirka 1-2 minuter att göra. 

KLICKA HÄR för att komma till enkäten

 

Övriga frågor?

Har du övriga frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice på 054-540 74 00.