Snart får du en ny energimätare!

Under 2021-2024 pågår ett arbete för att göra Karlstads hushåll ännu mer energismarta. Karlstads El- och Stadsnät tillsammans med Karlstads Energi byter då ut alla el- och fjärrvärmemätare i Karlstad. När vi närmar oss byte i ditt område kommer du få hem mer information i brevlådan!

Har du redan fått din mätare bytt? 

Klicka här för att läsa mer om hur den nya mätaren fungerar. 

Vill du veta när vi kommer till dig?

Kolla in vår preliminära tidsplan här.

Varför ska ni byta ut alla mätare?

Mätarna byts ut då Energimarknadsinspektionen tagit fram nya funktionskrav för framtidens mätare. De nya mätarna behöver ha nya funktioner för att kunna skapa en mer utvecklad elmarknad som kan möta framtidens miljömål. 

De nya mätarna har flera smarta funktioner som du som kund kan ha nytta av. Bland annat kommer den att ge dig möjlighet att följa effekten av din elanvändning i realtid, vilket innebär att du får bättre koll på din förbrukning. Om du producerar egen el – till exempel om du har solpaneler på huset – är den nya mätaren även förberedd för att mäta den el du vill sälja vidare. Dessutom kommer den nya mätare vara utrustad för att ge dig snabbare service vid avbrott då den gör det möjligt  att se exakt var avbrottet har skett.

Den nya mätaren är helt enkelt ett steg på vägen mot en miljösmart framtid!

När byter ni elmätare hos mig?

Totalt är det drygt 34 000 elmätare och 4 000 fjärrvärmemätare som ska bytas. Projektet pågår under 2021-2024 och sker etappvis. Vi kontaktar dig i god tid innan mätarbytet med information om att vi är i närheten av ditt område. När bytet sedan närmar sig får du mer detaljerad information om datum, tidpunkt och om hur bytet kommer att gå till. För att vara säker på att vi har rätt kontaktuppgifter till dig får du gärna logga in på Mina sidor för att kolla om dina kontaktuppgifter stämmer.

Hur lång tid tar mätarbytet?

Arbetet tar cirka 30 minuter och under tiden behöver vi antingen stänga av elen eller värmen och varmvattnet – det beror på vilket mätare som byts. Har du känslig elektronik ber vi dig därför att koppla bort den innan vårt besök. När mätarbytet är genomfört säkerställer vi att strömmen är påslagen och lämnar information om att vi har varit på plats.

Kan jag boka om min förbokade tid?

Du kan boka om din förbokade tid för mätarbytet genom att kontakta vår entreprenör Hydrostandard Mätteknik Nordic AB. Kontaktuppgifter och öppettider hittar du i tidsbokningsbrevet som du får i brevlådan när ditt mätarbyte planerats in. Hydrostandard kan även svara på frågor om mätarbytet.

Vad behöver jag tänka på eller göra inför mätarbytet?

Innan vi kommer och besöker dig behöver du se till att el- eller fjärrvärmemätaren sitter tillgänglig för våra tekniker och att platsen är i elsäkert skick, i enlighet med Elsäkerhetslagen. Flytta eventuella föremål som blockerar platsen, skydda eller klipp ner eventuella buskar eller andra växter framför mätarskåpet och se till att inga djur är i vägen för våra tekniker. Då vi stänger av strömmen en kort stund är det också bra om du kopplar bort känslig elektronik.

Om el- eller fjärrvärmemätaren inte sitter åtkomligt för oss behöver du eller annan myndig person över 18 år vara hemma för att släppa in oss.

Kommer jag behöva uppge Bank-ID via telefon i samband med bytet?

Nej, det kommer du aldrig att behöva göra. Vi eller våra samarbetspartners kommer aldrig ringa upp och be om Bank-ID. Det handlar i så fall antagligen om ett bedrägeriförsök. Skulle detta ske, lägg på och avsluta samtalet direkt. Karlstads El- och Stadsnät ber aldrig våra kunder att uppge Bank-ID eller andra koder i något sammanhang via telefon.

Känner du dig ändå osäker, be att få ringa upp Karlstads El- och Stadsnät själv för att kontrollera om personen i fråga verkligen arbetar hos oss eller våra partners.

Du når vår kundservice på telefon 054-540 74 00 och når Hydrostandards kundservice på 0243-248510

Kan ni byta min el- och fjärrvärmemätare samtidigt?

Karlstads El- och Stadsnät genomför projektet tillsammans med systerbolaget Karlstads Energi. Karlstads El- och Stadsnät byter elmätarna och Karlstads Energi byter fjärrvärmemätarna.

Om du har både en elmätare och en fjärrvärmemätare som ska bytas så kommer vi i den mån det är möjligt att genomföra bytet på samma dag. Vi kan dock inte försäkra dig om att det kommer att genomföras på samma dag, vilket beror på att samma montör inte kan genomföra elmätarbytet och fjärrvärmemätarbytet då det krävs olika kompetenser. 

Hur fungerar min nya elmätare?

Information om hur din nya elmätare fungerar lämnas hemma hos dig när bytet är genomfört. Här kan du läsa mer om din nya mätare.

Har du fått din mätare bytt?

Som en del i vårt förbättringsarbete vill vi nu gärna höra hur du upplevde arbetet, genom att fylla i en enkät. Enkäten tar cirka 1-2 minuter att göra. Klicka här för att komma till enkäten

Övriga frågor?

Har du övriga frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice på 054-540 74 00.

Ha det så bra så ses vi när det är dags för ditt byte!

/Karlstads El- och Stadsnät och Karlstads Energi

El och stadsnät logotyp   KArlstads Energi logotyp