Bibliotekshusets L-platser

Den 12 maj 2015 invigdes Karlstads första L-platser, två parkeringsplats med en semisnabb laddstolpe där man står om man ska ladda sin elbil. Här hittar du information om laddplatsen, var den finns och hur den fungerar.

symbol - laddstolpeVarför L-platser?

Elbilsförsäljningen ökar kontinuerligt och olika typer av laddplatser och laddstationer är en förutsättning för att fler ska kunna ha en elbil i Karlstad. Karlstads Parkering AB har därför etablerat en laddstolpe tillsammans med oss på Karlstads El- och Stadsnät.

Var finns L-platserna?

Laddplatserna finns på Bibiotekshusets parkering mot Lerinmuseet. Platserna är skyltade och det finns två utmarkerade platser. Observera att du enbart kan stå på platserna om du ska ladda din elbil.

Hur funkar det?

  • Du börjar med att registrera för laddningen, du gör det via sms eller genom en app. Tydliga instruktioner finns vid laddplatsen.
  • När du har registrerat din laddning kan du koppla in din bil och börja ladda. Du avregistrerar din laddning via appen eller sms enligt instruktionerna som finns vid laddplatsen.
  • Om laddningen inte skulle fungera eller om du har frågor ska du titta in på Karlstads kommuns Kontaktcenter i Bibliotekshuset eller höra av dig till dem på 054-540 00 00. Öppettider hos kontaktcenter är måndag-torsdag kl.8.00-18.00 och fredagar kl.8.00-17.00.

Kommer det fler L-platser?

L-platsen vid Bibliotekshuset är en pilot, hur laddningen fungerar och upplevs av användarna kommer att utvärderas för att se hur man kan fortsätta bygga ut infrastrukturen med fler stolpar.

symbol - frågeteckenFler frågor & svar

Hur betalar man för laddningen?

Betalning sker med hjälp av mobiltelefonen. Det finns två betalningstjänster att välja mellan, Easy Park och Inteleon (sms-park). Båda betaltjänsterna erbjuder möjlighet att betala antingen med hjälp av sms eller med en nedladdad app.

Vad kostar det att ladda?

Det kostar 15 kr/timme att ladda. Då tiden är begränsad till tre timmar kan det som max kosta 45 kr.

Kostar det något att registrera sig för betaltjänsterna?

Nej, det kostar ingenting att registrera sig eller att nyttja betaltjänsterna. Det enda som kostar är själva laddningen.

Måste jag ladda när jag står på laddplatsen?

Ja, en betalning för laddningen måste vara igång via någon av betaltjänsterna.

Hur vet parkeringsövervakaren att jag har betalat för min laddning?

De kan via sina handdatorer se om någon laddning pågår via betaltjänsterna för ett visst registreringsnummer.

Varför går det inte att betala för mer än 3 timmars laddning?

Maxtiden är tre timmar då de flesta bilar hinner ladda fullt på den tiden. Tanken med laddplatsen är att den ska finnas tillgänglig för besökare till staden och inte användas som arbetsplatsparkering.

Varför måste jag betala? Det är ju gratis att parkera med el-bil.

Parkeringen är gratis men vi tar betalt för laddningen (strömmen).

Vad betyder ljusindikationerna på laddstolpen?

  • Grön – redo att ladda
  • Blå – upptagen
  • Röd – ur funktion

Varför går det inte att starta laddningen?

Kontrollera så att kontakten sitter i ordentligt i båda ändarna. Bilen måste vara låst och alla dörrar ska vara stängda.

Varför får jag inte loss sladden från bilen?

Prova att låsa upp och låsa igen.

Vad kan det vara för fel om det inte går att få ut sladden trots upprepade låsningar?

Vissa bilar kan behöva göra en mjukvaruuppdatering (gäller Renault Zoe) vilket man själv kan göra via internet i bilen. Om låsmotorn i bilen krånglar kan det ställa till problem både vid laddning och när man ska ta bort sladden efter färdig laddsession. Får du inte ur sladden trots att du har provat att låsa upp och låsa igen kan bilen bli ståendes och bilägaren får kontakta verkstad.

Vem ansvarar för stolpen?

Det är Karlstads Parkerings AB som äger laddstolpen och ansvarar för laddplatsen precis som de gör med sina andra parkeringsplatser. Karlstads kommuns Kontaktcenter ansvarar för att svara på frågor och ta emot eventuella felanmälan. Vi på Karlstads El- och Stadsnät står för driften av stolpen.

Jag vill ha en laddplats vid mitt företag, hyreshus eller bostadsrättsförening, hur gör jag?

Hör av dig till oss på Karlstads El- och Stadsnät så kan vi berätta mer om hur etablering av en laddplats går till