Olika typer av laddare

Det finns olika typer av laddare som laddar olika snabbt och passar för olika platser. Vi hjälper dig välja, men först är det bra att kunna skillnaden på de olika laddarna. Att ladda elbilen direkt i ett vägguttag är inte att rekommendera, genom att sätta upp en laddbox laddar du säkrare och snabbare.

Bilden föreställer ett batteri.

Destinationsladdare

En destinationsladdare är en laddbox som sätts på väggen eller på en stolpe vid bilens parkering, ungefär som ett motorvärmaruttag. Det är en laddare med lägre effekt (220V) som laddar elbilens batteri från tomt till fullt på upp till 20 timmar. En laddbox passar på ställen där man står länge, som till exempel hemma över natten eller på arbetsplatsen. Av samma anledning passar den mindre bra på parkeringsplatser där man står kortare tid och där syftet är att flera ska kunna ladda, då behövs snabbare laddning. De flesta laddboxar har ett motorvärmaruttag så de går att använda för det syftet också.

Styrning och uppkoppling

Vissa laddboxar har Wi-Fi som gör att man kan starta och stoppa laddningen, tidsstyra eller få meddelanden om något fel uppstår.

Bilden föreställer en laddstolpe.Semisnabb laddare

En semisnabb laddare är ofta en laddstolpe med två uttag. Det betyder att två bilar kan ladda samtidigt och det tar 2-3 timmar att ladda från tomt batteri till fullt. Laddstolpen passar på ställen där man vill att flera personer ska kunna använda sig av platserna för att ladda, som till exempel vid ett köpcenter eller hos en bostadsrättsförening.

Styrning och uppkoppling

Laddstolpar har funktioner för att hålla koll på vem som laddat, hur länge och för att öppna och stänga laddningen. Det kan till exempel vara appar som liknar parkeringsappar eller system för att se hur stolpen mår.

De flesta stolpar på marknaden går även att effektstyra, det betyder att om två bilar laddar samtidigt delar de på den totala effekten. Det gör att man inte kan överbelasta elanslutningen.

Bilden föreställer en blixt.Snabbladdare

På en snabbladdningsstation, likström, tar det cirka 15-45 minuter att ladda elbilens batteri från tomt till fullt. Den här typen av laddare passar bäst i anslutning till motorvägar, de kan alltså jämföras med bensinstationer. 

Tesla har en egenutvecklad standard för snabbladdning, de tillverkas och installeras endast av Tesla själva och fungerar bara för deras bilar. Bilägare till en Tesla kan dock ladda på andra typer stationer och laddare.

VILKEN LADDARE PASSAR MIG?

  • Villa – laddbox

  • Lägenheter – laddboxar eller laddstolpar beroende på hur de ska användas.
  • Arbetsplatser – laddboxar eller laddstolpar beroende på hur de ska användas.
  • Offentliga platser (t.ex. köpcenter, parkeringshus) – laddstolpar.
  • I anslutning till motorvägar (t.ex. bensinstationer eller rastplatser) – snabbladdare.