Laddskola

Visste du att världens första bilar drevs med batterier? Idag är elbilarna tillbaka och vi arbetar med att se till så att vi får fler laddplatser i Karlstad – hos Karlstadsbor, på arbetsplatser och på offentliga platser. Här hittar du snabbfakta om elbilar med fokus på laddning.

OM LADDNING 

Det finns olika sätt att ladda elbilen på och olika laddare. Här är de du behöver känna till. Tiden för laddning är beroende av biltyp, storlek på batteri och laddutrustning.

  • Destinationsladdning: En laddare som funkar bra på ställen där man står länge, till exempel vid sin bostad eller sin arbetsplats, med en laddtid upp till 20 timmar från tomt till fullt batteri.
  • Semisnabb: En något snabbare laddning genom en laddstolpe, 2-3 timmar från tomt till 80% laddat batteri.
  • Snabbladdning: Snabbaste laddningen genom en laddstation, 15-45 minuter från tomt till 80% laddat batteri.

Hur lång tid det tar att ladda ett batteri beror helt på vilken effekt man laddar det med (laddbox, laddstolpe eller laddstation), hur urladdat batteriet är samt hur stort det är.

Du kan läsa mer om olika typer av laddning och laddare här.

Du kan läsa mer om hur vi kan hjälpa dig sätta upp en laddare hos dig i menyn till vänster.

Laddbart fordon

Ett laddbart fordon har en eller flera elmotorer och ett eller flera batterier som kan laddas via extern kabel.

Laddhybrider

Har två minst två motorer, varav minst en är en elmotor som går att ladda via extern kabel.

Rena elfordon

I ett rent elfordon finns endast elmotorer som laddas via extern kabel.

Hitta laddplatser

Installerar du en offentlig laddplats är det viktigt att elfordonsförare kan hitta till den. Därför är det viktigt att registrera laddplatser i den nationella databasen för publik laddinfrastruktur i Sverige, laddinfra.se. Platserna blir då synliga för alla elbilsägare och lätt att hitta till genom uppladdning.nu eller eniro.se.

BETALNING

Sätter du upp en laddplats som är offentlig eller som ska användas av flera personer kan du ta betalt för användningen på olika sätt. De flesta laddare har sätt att registrera användning på, som id-taggar eller appar, uppgifterna kan enkelt tas ut som underlag för fakturering. Det går även att ta en förhöjd parkeringsavgift. Du hittar mer information i menyn till vänster.