Elpriskompensation

Under vintern 2021-2022 ökade elpriserna kraftigt och slog hårt mot många privatkunder. Därför har regeringen beslutat om att betala ut elpriskompensation - och här har vi samlat allt vi vet.

Elpriskompensationen kommer gälla för vintermånaderna december, januari och februari. 

Vad händer just nu? 

Just nu jobbar vi med administrationen kring utbetalningen - och preliminärt börjar kompensationen betalas ut med start i maj, som avdrag på din elnätsfaktura.

Du som är berättigad ersättningen har fått hem ett brev med hur mycket du kommer att få tillbaka på nästkommande faktura. 

Regeringen har också presenterat ett förslag på ytterligare stöd som gäller för mars månad. Dock kommer ersättningen bara gälla för de södra delarna av Sverige och det finns i nuläget ingen tidsplan för när den ersättningen kan delas ut.

När betalas kompensationen ut? 

Preliminärt börjar avdragen ske på majfakturan. Om stödet är större än fakturabeloppet så har du ett innestående belopp kvar, som kommer dras från nästkommande fakturor tills dess att allt stöd är utbetalt. 

Hur betalas kompensationen ut?

När det är dags för kompensationen att betalas ut kommer detta ske automatisk genom avdrag på din elnätsfaktura. Du behöver alltså inte ansöka om kompensationen, utan det sköter vi! Det spelar ingen roll om du har rörligt eller fast pris. Kompensationen betalas inte ut som en klumpsumma. 

Elpriskompensationen kommer baseras på hur stor elanvändning hushållet har varje månad och i den här tabellen kan du se hur de olika nivåerna ser ut:

Bild: regeringen.se

Behöver jag göra någonting? 

Nej - du behöver inte göra någonting för att få den kompensation du har rätt till, utan det kommer ske automatisk. 

Läs mer

Regeringen: Frågor och svar om elpriskompensationen

Regeringen: Kompensation för höga elpriser