Effektiv elanvändning

Här hittar du tips på hur du kan undvika höga effekttoppar och därmed påverka din elnätsavgift samtidigt som du bidrar till hela samhällets energieffektivisering!

Bilden föreställer ett hus.Sprid ut elanvändningen

Att sprida ut din elanvändning gör att du får ner effekttopparna. Ett bra exempel är hushållssysslorna, låter du tvättmaskinen gå samtidigt som du lagar mat? Kanske kan du starta tvättmaskinen först efter att du stängt av spisen.

Bilden föreställer ett element.Värme

På vintern är det extra viktigt att tänka på din elanvändning. Värme till bostade behövs ju och tar vanligtvis mycket energi. Under de kalla månaderna har vi också en höglastavgift att ta hänsyn till för att hjälpa till att minska belastningen på elnätet. Detta gör att du behöver vara extra noga med att använda din el utspritt, för att minska kostnaderna för din elförsörjning. När det inte är kallt kan du tänka på att stänga av värmekällor när de inte behövs, till exempel i rum som du inte vistas mycket i eller golvvärme i badrum.

Bilden föreställer ett löv.Tänk grönt när du köper nytt

Ska du köpa ny tv, vitvaror eller andra elapparater kan du fråga personalen på butiken om hur energisnåla produkterna är. Många gånger tjänar både du och miljön på att lägga någon extra krona på ett mer energieffektivt alternativ. Och tänk på att du ibland kan tjäna på att köpa nytt. Exempelvis kan skillnaden på elförbrukning mellan ett gammalt och ett nytt energisnålt kylskåp vara upp till dubbelt så stor.

Bilden föreställer en blixt.För dig som har bergvärme

Om något skulle inträffa som gör att din bergvärmepanna slås av och går över till att drivas med enbart el kommer du att få en hög effekttopp. Därför vill vi tipsa om att sätta in en så kallad effektvakt som övervakar anläggningen och varnar dig ifall något skulle hända. Den kan ställas in så att du slipper ett allt för högt effektvärde. Vill du veta mer ska du kontakta en bergvärmeåterförsäljare.

Bilden föreställer en elkontakt.Följ din elanvändning

En viktig bit i det hela är att du är medveten om hur dina val påverkar din kostnad, och då måste du se hur dina vanor påverkar din användning. På Mina sidor kan du följa din elanvändning timme för timme med cirka ett dygns eftersläpning. Det ger dig en överblick och möjligheten att se över dina elvanor.

Bilden föreställer ett hjärta.Medveten elanvändare

Det är besluten man fattar varje dag som bestämmer hur mycket el du använder. Det viktigaste du kan göra är att vara medveten om din elanvändning. Fundera över vad du använder din el till, se sedan till att använda den så effektivt du kan till det du faktiskt har nytta av och uppskattar.